neděle 11. listopadu 2012

Cranberries




Uz jste ochutnali cerstve brusinky z letosni sklizne? Brusinky maji vysoky podil vitaminu A, E a C, zeleza, vapniku, drasliku a antioxidantu. Umi bojovat proti rakovinotvornemu bujeni, srdecnim chorobam,  umi bojovat s infekci mocových cest a strev. Pusobi na nase telo desinfekcne a diky obsahu trislovit i protiprujmove a snizuje hladinu cukru v krvi.




Uz jste videli jak americti Indiani brusinky sklizeji? Je to krasny zazitek. Bruinkova pole nejdrive zatopi vodou, dute plody vyplavou na hladinu a pote je sesbiravaji.

zdroj: motherlindas.com
 
 Priznam se, ze ja jsem brusinky az doted znala jen jako susene plody nebo v tobolkach z lekarny.
 Jako susene chutnaji skvele, proto kdyz jsem je videla v obchode, hned jsem je prihodila do kosiku s pomyslenim jak si dom pochutnam. Omyl. Cerstve brusinky se temer nedaji jist. Jsou kysele ze se Vam usta skrivi :))Chtu mi pripominaji hoodne kysela jabka. Tak, ted co s nimi kdyz se to jist neda :) Na marmeladu nebo chutney jich nebylo dost. Potrebovala jsem najit neco, kde se cukrem prebije ta trpka chut. Az jsem nasla recept na domaci zapekane müsli. Jenze k moji smule jsme polovinu surovin doma nemeli a je nedele - vsude zavreno. Tak jsem tak trochu experimentovala a myslim, ze se nam vic jak povedlo.
 
Domaci zapekane Cranberries müsli special:
 
* 250g cerstvych brusinek
* asi hrst madli
* asi hrst vlasskych orechu
* cukr, nejlepe hnedy (ja jsem ho v zaveru vymenila za 3 velke lzice domaciho medu)
* 2 velke lzice skorice
* slunecnicova seminka (ale ty jsem nakonec vynechala)
*  pufovana spalda v medu, mnozstvi odhadem
* nejaky zaklad s ovesnymi vlockami
* asi 2 dcl mleka
* trosku oleje
 
 
 
 
Orechy a mandle nahrubo nakrajime a vsechny suche suroviny smychame ve velke mise dohromady. Jako zaklad jsem pouzila velmi jemne ovesne vlocky, ktere se u nas prodavaji jako ovesna kase, po zaliti vodou se hned rozpousti v kasi . Dale nejake super Bio müsli se 3 druhy semen a plno suseneho ovoce (muzete porovnat z obrazku, kez by uvnitr bylo to, co na obalu), ktere nechutna ani nasemu psovi, protoze nema zadnou chut, ale jako zaklad super.
 
 
Vsechno suche, orechy, mandle, skorice a omyte brusinky.
 
 
Ted udelame takovy nalev z asi 2 dcl mleka, 3 vrchovatych lzic medu, ktery jsem trochu rozpustila v mikrovlnce, aby byl rozmychatelny a asi pul deci oleje (aby z toho nebyla jedna tvrda hrouda). Timto zalejeme celou smes a poradne mychame.
 
Az je smer rovnomerne smychana, vlozime do zapekaci misy a dame do predehrate trouby. Ja dala na 150°C do horkovzdusne na 25 min, pricemz poslednich 5 min jsem nastavila na gril, tzn. zapekani zvrchu. Müsli je hotove az brusinky zesklovati. Nektere i explodovaly a vypustily krasnou rubinovou stavu.
 
 
Müsli je poradne horke, meli byste chvili pockat nebo vas bude bolet brisko anebo si  spalite jazyk.
 
 
My mame nejradsi s bilym jogurtem a troskou skorice, ale na snidani jedine s mlikem. Je to obrovska dobrutka a mizi rychlosti blesku. Dobrou chut !
 
Nezapomente na giveaway, ktera konci uz za 3 dny!!!
Preji Vam uspesny novy tyden,
 
Jeanny ♥


34 komentářů:

  1. ahoj, dekuji za mily komentar, hned sleduji tvuj blog:)
    nedavno jsem musli take pekla, je to lepsi nez kupovane, ktere jsou plne oleju:(
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  2. Já miluju brusinky se vším. Strašně ráda je mám společně s hermelínem, to je mňamka, a nebo je zobu jen tak sušené. Výborný je i brusinkový džus. :))
    V.

    OdpovědětVymazat
  3. No vidíš, já brusinky nikdy nejedla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zkus treba susene, jsou sice hodne preslazene, ale jak si vemes jednu, uz nebudes chtit prestat :))

      Vymazat
  4. vypadá to úplně skvěle <3

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

  6. Ahojky, dovolila jsem si tento blog nominovat ....

    http://ajka-uajky.blogspot.cz/2012/11/blog-post_11.html

    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, tos me potesila, zkusim co nejdriv sepsat.
      Dekuju moc :*

      Vymazat
  7. čerstvé brusinky jsem snad ještě nejedela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ani jsi o nic neprisla, stejne se sirove ani jist nedaji, jsou strasne kysele.

      Vymazat
  8. Looks healthy and delicious. :))

    Kisses from Finland. <3
    http://nnotforsale.blogspot.fi/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thx, yes it's very delicious, especially with milk for breakfast :) greetings to Finland, I like it there :*

      Vymazat
  9. miluju brusinky♥
    P.S.:Jsem tvá nová pravidelná čtenářka :-)
    http://fashionorlife.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  10. to vyzerá tak úžasne a chutne, že to musím určite vyskúšať :D
    hlasím sa ako nový follower ;D

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojky..hmňam:) zvu tě k sobě na giveaway o výrobky Sephora http://by-anett-s.blogspot.cz/2012/11/prvni-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  12. Brusinky miluji, at sušené, tak hezky džemové, ale čerstvé jsem ještě neviděla.

    Děkuji za poučný článek i super recept, máš hezký blog, budu sledovat!

    OdpovědětVymazat
  13. Oh that looks so delicious and healthy to, I have to try to do that some day!

    I just noticed that you follow my blog, thank you and welcome! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Let's try it, it's easy and tastes great. Thanks for your welcome, I saw some of yours comments and this way I found your blog :)

      Vymazat
  14. Ja som este nikdy nejedla brusinky O.o a netsuim ako je to mozne, ale popravde, este som cih asi ani v obchode nevidela...Inak mas krasny blog ! len tak dalej :)

    OdpovědětVymazat
  15. mňam vyzerá to naozaj chutne, také ako zapekane musli.

    OdpovědětVymazat
  16. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  17. Your blog is amazing! I love it! :)
    Why don't we follow each other? :D

    stylebean.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  18. Jé to vypadá hrozně dobře! Já jsem úplně závislák na musli, takže tohle musím někdy vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat