Uz jste ochutnali cerstve brusinky z letosni sklizne? Brusinky maji vysoky podil vitaminu A, E a C, zeleza, vapniku, drasliku a antioxidantu. Umi bojovat proti rakovinotvornemu bujeni, srdecnim chorobam, umi bojovat s infekci mocových cest a strev. Pusobi na nase telo desinfekcne a diky obsahu trislovit i protiprujmove a snizuje hladinu cukru v krvi.
Uz jste videli jak americti Indiani brusinky sklizeji? Je to krasny zazitek. Bruinkova pole nejdrive zatopi vodou, dute plody vyplavou na hladinu a pote je sesbiravaji.
zdroj: motherlindas.com
Priznam se, ze ja jsem brusinky az doted znala jen jako susene plody nebo v tobolkach z lekarny.
Jako susene chutnaji skvele, proto kdyz jsem je videla v obchode, hned jsem je prihodila do kosiku s pomyslenim jak si dom pochutnam. Omyl. Cerstve brusinky se temer nedaji jist. Jsou kysele ze se Vam usta skrivi :))Chtu mi pripominaji hoodne kysela jabka. Tak, ted co s nimi kdyz se to jist neda :) Na marmeladu nebo chutney jich nebylo dost. Potrebovala jsem najit neco, kde se cukrem prebije ta trpka chut. Az jsem nasla recept na domaci zapekane müsli. Jenze k moji smule jsme polovinu surovin doma nemeli a je nedele - vsude zavreno. Tak jsem tak trochu experimentovala a myslim, ze se nam vic jak povedlo.
Domaci zapekane Cranberries müsli special:
* 250g cerstvych brusinek
* asi hrst madli
* asi hrst vlasskych orechu
* cukr, nejlepe hnedy (ja jsem ho v zaveru vymenila za 3 velke lzice domaciho medu)
* 2 velke lzice skorice
* slunecnicova seminka (ale ty jsem nakonec vynechala)
* pufovana spalda v medu, mnozstvi odhadem
* nejaky zaklad s ovesnymi vlockami
* asi 2 dcl mleka
* trosku oleje
Orechy a mandle nahrubo nakrajime a vsechny suche suroviny smychame ve velke mise dohromady. Jako zaklad jsem pouzila velmi jemne ovesne vlocky, ktere se u nas prodavaji jako ovesna kase, po zaliti vodou se hned rozpousti v kasi . Dale nejake super Bio müsli se 3 druhy semen a plno suseneho ovoce (muzete porovnat z obrazku, kez by uvnitr bylo to, co na obalu), ktere nechutna ani nasemu psovi, protoze nema zadnou chut, ale jako zaklad super.
Vsechno suche, orechy, mandle, skorice a omyte brusinky.
Ted udelame takovy nalev z asi 2 dcl mleka, 3 vrchovatych lzic medu, ktery jsem trochu rozpustila v mikrovlnce, aby byl rozmychatelny a asi pul deci oleje (aby z toho nebyla jedna tvrda hrouda). Timto zalejeme celou smes a poradne mychame.
Az je smer rovnomerne smychana, vlozime do zapekaci misy a dame do predehrate trouby. Ja dala na 150°C do horkovzdusne na 25 min, pricemz poslednich 5 min jsem nastavila na gril, tzn. zapekani zvrchu. Müsli je hotove az brusinky zesklovati. Nektere i explodovaly a vypustily krasnou rubinovou stavu.
Müsli je poradne horke, meli byste chvili pockat nebo vas bude bolet brisko anebo si spalite jazyk.
My mame nejradsi s bilym jogurtem a troskou skorice, ale na snidani jedine s mlikem. Je to obrovska dobrutka a mizi rychlosti blesku. Dobrou chut !
Nezapomente na giveaway, ktera konci uz za 3 dny!!!
Preji Vam uspesny novy tyden,
Jeanny ♥
ahoj, dekuji za mily komentar, hned sleduji tvuj blog:)
OdpovědětVymazatnedavno jsem musli take pekla, je to lepsi nez kupovane, ktere jsou plne oleju:(
http://sienastyle.blogspot.it/
Urcite, skvele i s bananem a coko kousky :)
VymazatJá miluju brusinky se vším. Strašně ráda je mám společně s hermelínem, to je mňamka, a nebo je zobu jen tak sušené. Výborný je i brusinkový džus. :))
OdpovědětVymazatV.
Anebo ke steaku :)
VymazatNo vidíš, já brusinky nikdy nejedla. :D
OdpovědětVymazatTak zkus treba susene, jsou sice hodne preslazene, ale jak si vemes jednu, uz nebudes chtit prestat :))
Vymazatvypadá to úplně skvěle <3
OdpovědětVymazata chutna to uplne skvele :)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazat
OdpovědětVymazatAhojky, dovolila jsem si tento blog nominovat ....
http://ajka-uajky.blogspot.cz/2012/11/blog-post_11.html
Ajka
Jeee, tos me potesila, zkusim co nejdriv sepsat.
VymazatDekuju moc :*
čerstvé brusinky jsem snad ještě nejedela :)
OdpovědětVymazatJani, ani jsi o nic neprisla, stejne se sirove ani jist nedaji, jsou strasne kysele.
VymazatLooks healthy and delicious. :))
OdpovědětVymazatKisses from Finland. <3
http://nnotforsale.blogspot.fi/
Thx, yes it's very delicious, especially with milk for breakfast :) greetings to Finland, I like it there :*
Vymazatmiluju brusinky♥
OdpovědětVymazatP.S.:Jsem tvá nová pravidelná čtenářka :-)
http://fashionorlife.blogspot.com
Jee a to jsem rada, ze se Ti blog libi :))
Vymazatto vyzerá tak úžasne a chutne, že to musím určite vyskúšať :D
OdpovědětVymazathlasím sa ako nový follower ;D
To me tesi, ze se Ti u me zalibilo :) super.
VymazatAhojky..hmňam:) zvu tě k sobě na giveaway o výrobky Sephora http://by-anett-s.blogspot.cz/2012/11/prvni-giveaway.html
OdpovědětVymazatBrusinky miluji, at sušené, tak hezky džemové, ale čerstvé jsem ještě neviděla.
OdpovědětVymazatDěkuji za poučný článek i super recept, máš hezký blog, budu sledovat!
Ha ha, vlastně sleduji, jen jsem si tohoto článku nevšimla :DD
VymazatDekuji, Veru.
VymazatOh that looks so delicious and healthy to, I have to try to do that some day!
OdpovědětVymazatI just noticed that you follow my blog, thank you and welcome! :)
Let's try it, it's easy and tastes great. Thanks for your welcome, I saw some of yours comments and this way I found your blog :)
VymazatJa som este nikdy nejedla brusinky O.o a netsuim ako je to mozne, ale popravde, este som cih asi ani v obchode nevidela...Inak mas krasny blog ! len tak dalej :)
OdpovědětVymazatDekuji, dekuji Peti.
Vymazatmňam vyzerá to naozaj chutne, také ako zapekane musli.
OdpovědětVymazat:) neni to tak ''tvrde'' jako ty z obchodu.
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatYour blog is amazing! I love it! :)
OdpovědětVymazatWhy don't we follow each other? :D
stylebean.blogspot.com
Thanks a lot, nice to read :)
VymazatJé to vypadá hrozně dobře! Já jsem úplně závislák na musli, takže tohle musím někdy vyzkoušet!
OdpovědětVymazatGreat idea!
OdpovědětVymazat